Honden zijn populaire huisdieren. Ze zorgen voor gezelschap, voor lichaamsbeweging en voor sociale contacten. Je hebt er een vriend voor jaren aan. Maar, een hond brengt kosten met zich mee. Ten eerste het voer, lekkernijen en artikelen zoals een riem, een plaats om op te slapen, speeltjes en verzorgingsproducten. Allemaal standaard kosten die komen kijken bij het hebben van een hond. En dan is er nog de meest onberekenbare kostenpost van alles, de dierenarts.

Jaarlijkse controle

Wanneer je goed voor je hond wilt zorgen, dan is minimaal elk jaar een bezoekje aan de dierenarts wel het minimale. Tijdens de jaarlijkse controle zal de dierenarts de globale gezondheid van je hond controleren. De dierenarts kijkt naar de toestand van de slijmvliezen, de gevoeligheid van de buik, de conditie van de tanden en de nagels en de algehele indruk die de hond maakt.

Over het algemeen krijgt je hond dan ook meteen een inenting. De kosten van zo’n jaarlijks consult zijn over het algemeen enkele tientjes. Dit zul je waarschijnlijk wel zelf kunnen betalen, maar door gebruik te maken van een hondenverzekering kun je er ook voor kiezen om deze kosten te spreiden. Let er bij het afsluiten van een verzekering wel op of de jaarlijkse controle en de inentingen vergoed worden.

Wat wordt vergoed bij ziekte?

Wat er precies vergoed wordt is afhankelijk van het type verzekering dat je afsluit voor je hond. In de meeste gevallen heb je de keuze uit het volgende:

  • Basispakket
  • Aanvullend pakket
  • Aanvullend pakket buitenland
  • Aanvullend pakket crematie

In het basispakket zul je veelal de kosten van een consult, onderzoek en (geregistreerde) medicijnen tegen de ziekte van je hond tot een maximaal bedrag vergoed krijgen. Je premie is bij een basisverzekering het laagst. De vergoeding over het algemeen ook. Soms krijg je bijvoorbeeld de helft van de totale kosten vergoed. Of een vooraf vastgesteld maximum bedrag.

Door gebruik te maken van aanvullende pakketten verhoog je het bedrag dat je vergoed kunt krijgen over het algemeen. Net zoals de premiekosten. Maar ook het aantal en soort behandelingen dat vergoed wordt, wordt groter. Denk hierbij aan onderzoeken zoals MRI scans, opname in een specialistische kliniek of als het dier toch niet meer te redden blijkt te zijn, de kosten voor een crematie.