Je hond moet een operatie ondergaan. Net alsof alleen dit al niet vervelend genoeg is, is er nog een hoop voor- en nazorg nodig en zijn er (vaak) hoge kosten aan verbonden. In het volgende stuk hopen wij wat duidelijkheid te scheppen in hoe je met een operatie van je hond om kan gaan, we proberen jou en je hond zo goed mogelijk door het hele proces van de operatie heen te loodsen.

Wat je op voorhand kunt doen

  • Het spreekt misschien wel voor zich, laat te allen tijde een nummer bij de dierenarts achter waarop je bereikbaar bent op de dag van de operatie.
  • Twaalf uur voor de meeste operaties mag de hond niks meer eten. Water drinken mag wel, maar met mate. Dit is nodig zodat de hond geen volle maag heeft, een volle maag kan namelijk invloed hebben op de bloedsomloop en de ademhaling.
  • Voordat u uw hond naar de dierenarts brengt is het aan te raden deze eerst uitgebreid uit te laten.
  • Richt je huis zo makkelijk mogelijk in voor je hond, wanneer deze thuiskomt van zijn operatie. Hierbij kun je denken aan het creëren van een rustige hoek in huis voor je hond, een traphekje installeren zodat hij geen trap kan gaan lopen. Vaak ligt je hond veel stil na de operatie en is zijn doorbloeding vermindert. Hierdoor kan hij snel kou vatten, het is dus aan te raden om te zorgen dat het niet veel tocht in huis.
  • Mocht je meerdere honden hebben, dan is het handig om op voorhand na te denken over hoe je kunt zorgen dat de net geopereerde hond geen last heeft van de andere honden in zijn herstelperiode.
  • Door dierenartsen wordt aangeraden om je hond de dag voor de operatie al een pijnstiller te geven in tabletvorm. Let op: geen paracetamol, dit kan zorgen voor o.a. leverschade.

De opname

Vaak vinden de operaties plaats in de ochtend, zodat je hond na de operatie nog even ter observatie in de praktijk kan blijven. Tijdens deze observatie is je hond in een rustige en warme ruimte zodat hij rustig bij kan komen.

Aan elke operatie gaat een pre-anesthetisch onderzoek vooraf. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de algemene toestand van je dier en worden zijn hart en longen beluisterd. Dit onderzoek kan aangevuld worden met een bloedonderzoek, bij oudere of zwakkere dieren wordt dit aangeraden.

Na de operatie belt de assistente je om te vertellen hoe het gegaan is en wanneer je je hond op kan komen halen als alles goed gaat.

Na de operatie

De eerste paar uur na de operatie wordt aangeraden je hond geen eten te geven, dit om braken te voorkomen. Water mag wel, maar met mate. Het is verstand om de bak telkens weg te halen als je hond gedronken heeft. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat je hond door de narcose nog een beetje suf is en in slaap valt met zijn hoofd in de bak. Met alle gevolgen vandien, dit willen we natuurlijk voorkomen.

Je hond kan sloom, wankel en misselijk zijn van de narcose. Dit verdwijnt meestal snel. Wanneer je hond aan de wond gaat likken of bijten is het verstandig hem een kap of  medical petshirt om te doen. Deze kan je halen bij je dierenarts. Een kap of medical petshirt moet je hond tien dagen dragen. Daarna is de wond meestal genoeg genezen.

Wanneer je hond oplosbare hechtingen heeft verdwijnen deze vanzelf. Als je hond onoplosbare hechtingen heeft worden deze ongeveer tien dagen na de operatie verwijdert.

Voor het uitlaten van je hond geldt na een operatie dat je het wel moet doen, maar moet zorgen dat je hond is aangelijnd en geen te grote afstanden aflegt.

Een antibioticakuur dient te allen tijde afgemaakt te worden.

Kosten van een operatie

De kosten van het totale proces van een operatie zijn afhankelijk van wat voor operatie het is, of er voorafgaand veel consulten nodig zijn, of de operatie in het weekend of doordeweeks plaatsvindt en welke medicijnen je hond moet gaan nemen.

De kosten van een consult bij de dierenarts variëren meestal tussen de 30 en 70 euro, dit is afhankelijk van de lengte van het consult en het te onderzoeken/behandelen probleem. Voor een operatie kunnen de kosten uiteenlopen van 300 tot 2000 euro. Wanneer je hond iets geks heeft gegeten zal de operatie goedkoper uitvallen dan wanneer er een operatie aan de heupen gedaan moet worden.

Mocht het zo zijn dat je hond onverwacht een operatie moet ondergaan, dan is de kans groot dat het een grote kostenpost zal worden. Hier ben je niet altijd op voorbereid. Een hondenverzekering biedt daarvoor een uitweg.