Een hond hebben kost geld. Zelfs wanneer het dier kerngezond is heb je nog altijd kosten aan het dier. Het meest minimale is het voer. Ondanks alle goede zorgen bestaat er natuurlijk ook altijd nog de kans dat je hond toch op een dag ziek wordt. Dit kan letterlijk een ziekte zijn zoals Parvo, de ziekte van Weil of kennelhoest. Maar ook kan het een gevolg zijn van een ongeval. Je hond kan gebeten worden door een andere hond of je hond kan aangereden worden door een auto.

Wat de oorzaak ook is, soms moet je met je tot dan toe kerngezonde hond toch onverhoopt ineens naar de dierenarts. En dan komen de echte kosten om de hoek kijken. Een consult kost een paar tientjes, elke handeling in het kader van onderzoek om de diagnose te kunnen stellen kost geld en de uiteindelijke behandeling, hechtingen en/of verbandartikelen samen met nazorg en aangepaste voeding sluiten de lijst van kosten af.

Diergeneeskunde steeds beter

Daar waar de dierengeneeskunde jarenlang een klein beetje een ondergeschoven kindje is geweest, daar doet deze vorm van geneeskunde tegenwoordig niet heel veel meer onder voor de humane geneeskunst. Veel van de therapieën en behandelingen die bij mensen tot goede resultaten leiden zijn inmiddels ook voor (huis)dieren beschikbaar.

Maar ook al zijn de mogelijkheden er.  In veel gevallen zijn dergelijke behandelingen voor dieren  ook erg kostbaar. Een beetje penicilline, een oogzalf of een poedertje om een wond te ontsmetten zijn nog wel te overzien. Maar wanneer er een complete chemotherapie of maandenlange dure kuur betreft wordt het een hele andere zaak.

Geneesmiddelen honden

Veel hondenverzekeringen bieden een dekking van de kosten van geneesmiddelen voor je hond. Het hangt van de verzekeringsvorm af in hoeverre de geneesmiddelen vergoed worden. Soms betaal je een groot deel uit je eigen risico of krijg je bijvoorbeeld de helft van de kosten retour van je verzekering.

Wat voor vrijwel elke aanbieder van hondenverzekeringen geldt is het feit dat alleen officieel geregistreerde geneesmiddelen vergoed worden. Dit zijn geneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor gebruik bij honden en die geregistreerd zijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (het CBG).

Niet geregistreerde middelen

De geneesmiddelen die voor honden geregistreerd staan bij het CBG zijn goedgekeurd voor het veilig kunnen gebruiken bij honden. Alle effecten van het geneesmiddel zijn getoetst en beschreven. Toch zal een groot deel van de dierenartsen af en toe ook een niet geregistreerd middel aan je hond voorschrijven. Dit hoeft zeker niet meteen negatief te zijn.

Het kan zijn dat een bepaald geneesmiddel wel is geregistreerd voor het gebruik op bijvoorbeeld konijnen of paarden, maar niet voor honden. Of dat het middel in het buitenland wel geregistreerd staat, maar niet in Nederland. Terwijl geneesmiddel wel heel goed werkt bij honden. Dan zal je dierenarts soms toch voor zo’n middel kiezen.

Niet geregistreerd vergoeding

Zeker bij gebrek aan beter in de lijst van wel in Nederland voor honden geregistreerde geneesmiddelen zal de dierenarts soms toch willen kiezen voor het gebruik van een niet geregistreerd middel.

Het kan dus zo zijn dat het middel prima werkt, dat je hond er beter van wordt  en weer geneest, maar dat je er geen cent voor vergoed krijgt via de hondenverzekering. Dit is daarom wel iets om voorafgaand aan de behandeling door te spreken met je dierenarts. Ben je bereid om de kosten van een dergelijk middel dan zelf te dragen of wil je niet dat je dierenarts dergelijke middelen voorschrijft? Een belangrijke keus om van te voren vast eens over na te denken.